У Босилеграду одржано предавање о органској производњи

У оквиру пројекта „Подршка развоју органске пољопривреде у Србији“, у сарадњи Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Р.Србије и Општине Босилеград, данас је у сали за састанке Општинске управе у Босилеграду одржано предавање на ову тему.

Кристина Лаковић и Јелена Милић, представнице Министарства пољопривреде и Милица Костић Ђорђевић и Бранислав Ковачевић из Пољопривредне стручне службе из Пирота упознали су присутне са тренутном ситуацијом и начинима побољшања органске производње у Србији.

Према речима Кристине Лаковић, ово је прво од четири предавања на тему органске производње, које је базирано на југоисточној Србији, односно регији Старе планине, Суве планине и општине Босилеград. Циљ је да се заинтересовани упознају са начином на који се могу укључити у органску производњу, како могу прећи са конвенционалне на  органску производњу и субвенцијама које могу остварити, како би се максимално искористили природни потенцијали и поправио сточни фонд.

„Сточарство је најзначајнија грана пољопривреде у Србији, а производња млека би могла да буде окосница пољопривредног и руралног развоја. Имамо довољно ливада и пашњака, али нам недостају знање и вештине у овој области. Однос ратарства и сточарства у нашој земљи је 70:30, а само петина регистрованих пољопривредних домаћинстава се  бави сточарством, што су лоши подаци. Такође, константно опада број фармера који млеко предаје млекарама“, изјавила је Милица Костић Ђорђевић из пиротске ПСС.

Као разлоге за тренутно лоше стање у сточарству навела је, пре свега неповољан економски положај сточара услед осцилације цена, али и напуштање села у потрази за послом, повећање броја старачких домаћинстава, лошу селективност рада, лоше услове држања животиња… Због тога су важна предавања како би се пољопривредници упознали са методама рационализације и начинима унапређења производње.

„Следећег четвртка (23.марта) биће одржана друга сесија предавања у оквиру које ћемо посетити неко газдинство и организовати обуку на терену, а након тога ћемо 21. априла разговарати о пласману производа“, изјавила је Јелена Милић, руководилац органске производње у ресорном министарству.

„Предавања су намењена како онима који се већ баве органском производњом, тако и заинтересованима који тек треба да почну да се баве овом делатношћу. Колико вас више има, биће боље и за вас и за цео наш крај“, изјавио је у свом обраћању председник општине Владимир Захаријев и најавио да су у току преговори за предавање о пчеларству које би требало да се одржи у Босилеграду, 24. марта.

Органска производња у Србији има изузетне потенцијале, узевши у обзир да је потражња за овим производима повећана и код нас и у свету.

Ј.П.-НРТВ-Босилеград

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*