“Босилеградски котлић”- Такмичење у припреми рибље чорбе (фото)

У оквиру XIV Међународног фестивала фолклора „Босилеградско краиште пева и игра“, 30 јула (недеља) у школском дворишту у Босилеграду одржано је друго традиционално такмичење у припремању најукусније рибље чорбе. Манифестацију су заједно организовали Општина Босилеград, Риболовачко удружење „Речна пастрмка“ из Босилеграда и удружење за екологију и заштиту животне средине „Еко- Бос”.

Tитула победника припала је екипи “Турбо сервис Цветковић” из Владичиног Хана. Друго место припало је екипи “Еко –Бос” из Босилеграда, док је треће место заузела екипа удружења “Глас жена”, такође из Босилеграда.

“Најукуснија рибља чорба садржи три врсте рибе- шаран, деверика и смуђ”, саопштио је Петар Стошић, испред победничке екипе “ Турбо серис Цветковић” из Владичиног Хана. Јелена Мијатовић, испред удружења ”Еко –Бос”,(иначе прошлогодишњи победници, а ове године по речима жирија заузели су заслужено друго место), рекла је да је по њеном мишљењу манифестација добар део гастро туризма наше општине, током које је најбитније дружење. Победнике је детаљном дегустацијом бирао жири у саставу Владимир Захаријев, председник општине Босилеград, Миодраг Јакомов, начелник општине Босилеград и Лела Петров.

Председник општине Владимир Захаријев је похвалио орханизиаторе такмичења, оценивши манифестацију као изузуетно добар део фолкорног фестивала, која заслужује и много већи и самосталнији ниво одржавања. Ово је још један леп начин да се промовише општина Босилеград, додао је Захаријев. Председник риболовачког удружења “Поточна пастрмка” Далибор Петров, саопштио je да је манифестација протекла уз велико интересовање такмичара и мештана. Учешће је узело седам екипа и то -три из Босилеграда, три из Владичиног Хана и једна из Житорађе. Такмичари су користили седам врста рибa и то : пастрмка, сом, штука, караш, шаран, мрена и деверика. Најбоље пласирани добили су пехаре, захвалнице и котлиће за припремање чорбе, а сви учесници такмичења добили су мајце и промо материјал манифестације.

А.Д.-НРТВ-Босилеград

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*