(ВИДЕО) Одржан 10. Међународни успон на Црноок

Више од 200 планинара учествовало је на 10. Међународном успону на Црноок, који је одржан у организацији Општине Босилеград и Спортског удружења за планинарство „Младост“, уз подршку Планинарског савеза Србије.

Љубитељи природе из Србије, Бугарске, С. Македоније и Р.Српске окупили су се у раним јутарњим часовима на месту Обе реке, у атару села Црноштица, на којем је председник општине Владимир Захаријев као домаћин свечано отворио акцију. Учесници су кренули ка меморијалном комплексу „Кинстан“, након чега је уследио завршни успон на Црноок, који се налази на 1881м н.в. Са овог врха поглед сеже до Витоше у Бугарској, Осоговских планина у Македонији, као и до свих планина јужне Србије. Учесници су прешли укупно око 20км стазе, делимично кружног облика, уз висинску разлику од 950м при успону и исто толико при силаску.

Приликом силаска, на месту Собориште код цркве Св. Петра и Павла, организован је бесплатни ручак за све учеснике, који су могли да уживају у разноврсним специјалитетима из нашег краја. У оквиру културно-уметничког програма наступили су фолклорни састави Центра културе „Босилеград“ и СД „Младост“. Председник општине Захаријев уручио је захвалнице свима који су учествовали и помогли у организацији акције, као и планинарским удружењима.

Међу учесницима успона био је и Ексе Видела, блогер из Чилеа, који живи у Србији. „Бавим се истраживањем и промоцијом необичних дестинација по Србији. Први пут сам у Босилеграду, одушевљен сам природом, чистим ваздухом и мислим да је ово право место за одмор. Успон на Црноок је фантастично искуство за мене, позивам све љубитеље природе и авантуристе да посете ову нетакнуту природу. Видимо се у септембру на џипијади“, изјавио је Видела.

„Г.Видела се јавио нашој Туристичкој организацији са жељом да му помогнемо при промоцији Босилеграда и наших туристичких објеката. У протекла два дана смо заједно обишли фарму „Осми дан“ у с.Белут, цркву „Св.Тројица“ и „килијну школу“ у с.Извор, брвнару у с.Црноштица, учествовао је у успону на Црноок, а обећао је и да ће доћи на џипијаду коју организују Општина Босилеград и Спортски савез, 16. и 17. септембра. Захваљујући његовој промоцији сада ће много више људи моћи да види природне лепоте и знаменитости нашег краја“, изјавио је председник Захаријев.

« од 2 »

Ј.П.-НРТВ-Босилеград

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*