Организовани прегледи за рано откривање рака дебелог црева 17. фебруара у босилеградском Дому здравља

Прегледи за рано откривање карцинома дебелог црева ће грађани и грађанке општине Босилеград моћи да ураде 17 фебруара (петак) у просторијама босилеградског  Дома здравља. Прегледи се односе за грађане рођене 01.01.1949. до 31.12.1949. године, који ће добити позив за разговор и превентивни преглед за тај дан,  саопштила је др Драгана Димитров.

Она додаје да се грађани  koji su 1949. годиште јаве њој, др Драгани  Димитров и мед. сестри Јасмини Стојнев. И без позива, грађани би требало да се одазову скринингу,  јер  je  могуће смањити смртност од рака дебелог црева, превентивним прегледом столице. Након обављеног разговора биће обављен и   имунохемијски тест за рано откривање скривене крви у столици.  Особе код којих је тест позитиван упућују се на даљу дијагностику, колоноскопију,  како би се утврдио узрок крварења.

Рано откривање рака дебелог црева представља примену скрининг теста у циљу раног откривања болести код особа без симптома и знакова болести. Рак дебелог црева је у свету трећи водећи узрок оболевања, иза рака плућа и рака дојке. Трећи је најчешћи карцином код мушкараца и други водећи малигни тумор код жена. Рак дебелог црева се најчешће јавља код људи између 50 и 74 године старости у оба пола. Најчешћи симптоми су крварење у столици, промене у пражњењу црева (проливи, затвори, непотпуно пражњење), болови у трбуху, малокрвност, нагли губитак телесне тежине, малаксалост и осећај прекомерног умора. Малигна болест дебелог црева може бити избегнута једноставним мерама: увођењем у исхрану што више воћа и поврћа, намирница богатим влакнима, житарица од целог зрна, ограниченим конзумирањем алкохола, престанком пушења, редовним вежбањем  и одржавањем нормалне телесне тежине.

Скрининзи су део Националног програма раног откривања карцинома дебелог црева Министарства здравља, а спроводе се у домовима здравља широм Србије.

А.Д.-НРТВ-Босилеград

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*