Прво вече: XIV Међународни фолклорни фестивал „Босилеградско краиште пева и игра“ (фото и видео)

Четрнаесто издање Међународног фолклорног фестивала „Босилеградско краиште пева и игра“, који се традиционално одржава од 27. јула до 2. августа у организацији Општине Босилеград и Центра културе „Босилеград“ почело је синоћ концертом на отвореној сцени у школском дворишту.

Након дефилеа учесника централним градским улицама и химне фестивала, манифестацију су званично отворили председник општине Владимир Захаријев и Воислав Божилов, директор Центра културе „Босилеград“.

„Радујем се што смо поново заједно и што ћемо се наредних седам вечери дружити уз песму и игру која спаја људе. Овим фестивалом тежимо да покажемо сво богатство различитости у играма, ношњама, језику и култури и да уз ритмове народне музике пошаљемо поруку мира, толеранције и позитивизма. Уживајмо у разликама које су богатство, истовремено тежећи универзалним људским вредностима које нас повезују, као једином путу ка миру и бољој будућности“, изјавио је Воислав Божилов, директор Центра културе „Босилеград“

„У своје лично име и у име Општине Босилеград поздрављам све који су вечерас овде, како би заједно поздравили ову лепоту, младост и таленат. Пре 14 година, када је фестивал први пут одржан, нисмо знали да ће трајати оволико дуго, а сада сам сигуран да ће постојати и када нас више не буде. Ова деца нам показују како да поштујемо нашу традицију, наше корене, нашу културу. Захваљујем се и Националном савету, који је покровитељ многих фестивала, Министарству културе и свима који учествују у организацији и реализацији фестивала, али посебно вама, драги суграђани. Дођите у још већем броју да се дружимо и да одавде понесете најлепше могуће утиске“. Овим речима присутне је поздравио председник општине Владимир Захаријев.

Пред босилеградском публиком смењивале су се кореографије игара и народне песме из Србије, С.Македоније, Украјине, као и из нашег краја. Одржана су такмичења у надигравању парова, избор за мис и мистера вечери, као и за најлепшу ношњу.

Друге фестивалске вечери наступиће културно-уметничка друштва „Бисер“ из Дражевца, „Полет“ из Београда, „Јабланичко коло“ из Лебана, „Љупчо Сантов“ из Кочана, „Илирија“ и „Приказка“ из Украјине.

Једне од фестивалских вечери у центру града биће организовано „најдуже коло“. По други пут у оквиру фестивала, у организацији Риболовачког удружења „Поточна пастрмка“ и Општине Босилеград, у недељу (30.јула) у школском дворишту биће одржано такмичење у припремању рибље чорбе „Рибљи котлић“. На Светог Илију, 2. августа, учесници ће посетити села Г.Лисина и Извор, где се одржавају сабори уз богат културно-уметнички програм.

Спонзори фестивала су Општина Босилеград, Национални савет бугарске националне мањине у Србији, Министарство културе и информисања Републике Србије и Ивиком Холдинг – Жагубица. Медијски покровитељ је НРТВ Босилеград.

Велики допринос за квалитетну и професионалну реализацију фестивала имају ЈП „Услуга“, ЈП „Грађевинско земљиште и путеви општине Босилеград“, СД“Младост“, О.Ш. Георги Димитров, Дом ученика, Дом здравља, Полицијска станица и многи други.

« од 2 »

Концерти почињу сваке вечери у  20ч. на сцени у школском дворишту, након дефилеа учесника централним градским улицама.

Ј.П.-НРТВ-Босилеград

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*