Учесталост вирусних инфекција код деце и одраслих

“Присутност вирусне инфекције горњих дисајних путева код одраслих, све је учесталија, с обризом на сезону акутне инфективне болести вирусног порекла”, саопштила је доктор Дома Здравља у Босилеграду, Драгана Димитров.

Она истиче да током једне смене са симптомима налик грипу долази око петоро пацијената. Болест се клинички манифестује углавном тешким поремећајима општег стања, праћеног повишеном температуром, главобољом, боловима у мишићима, боловима у грлу и кашљем. Могу се јавити и мучнина, повраћање, пролив, који прате респираторну фазу инфекције. Кашаљ је често упоран, тежак и продужен, а остале манифестације се обично брже повлаче и до оздрављења долази после 2 – 7 дана.
Грип може да буде праћен великим бројем компликација, јер се на основну, вирусну инфекцију респираторног тракта често надовезују и секундарне, бактеријске инфекције. Најчешће и најважније су: упала средњег ува, упала синуса-синузитис и упала плућа-пнеумонија. Благовремена примена антибиотика за лечење бактеријских компликација у већини случајева условљава добру прогнозу. Што се тиче ковид позитивних пацијената, њихов број је занемарљив, тек по неколико пацијената на недељном нивоу.


Педијатар др. Маја Василов испред Дечијег диспанзера Дома здравља у Босилеграду саопштила је да је током данашњег дана регистрован један пацијент са ковидом -19, два пацијента са варичелом, четворо деце са упалом плућа и доста деце школског и предшколског узраста са бронхитисом. Вирусна инфекција протиче од најблаже кијавице, затим запаљења ждрела до бронхитиса или упале плућа. Лечење је симптоматско, а састоји се у давању лекова за снижавање температуре и кашља. Када се болест јави потребно је придржавати све свих савета лекара, хигијенско-дијетеског режима и мировања.
А.Д. / НРТВ-Босилеград

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*