Вечерас се завршава Дванаесто издање Међународног фолкорног фестивала „Босилеградско Краиште пева и игра”

У дводневну посету Босилеграду боравиће целокупна делегација Мадјарског националног савета, водјена од стране председника савета Јене Хајнала.

У Босилеграду се данас, на Светог Илију, завршава традиционални међународни фестивал фолклора, песме и игре под називом „Босилеградско крајиште пева и игра“.
Ова, дванаеста по реду културно-забавна и туристичка манифестација, почела је у уторак, 27 јула, а за седам дана публика је видела 30 фолклорна ансамбла из Србије и региона. Током викенда босилеградској публици су се представили КУД “Карпош” из Криве Паланке, ФА “Љупчо Сантов”, Оризари, Р.Северна Македонија, КУД “Славко Гајин” из Војке, Војводина, КУД “Дуле Милосављевић” из Чачка, КУД “ П.П.Његош” из Ловћенца, КУД “Врелац” из Врањске Бање, ФА” Севдах” из Врања и КУД “Вера Јоцић” из Македонске Каменице. У музичким програмима на отвореној сцени у школском дворишту, који се смењују из вечери у вече до краја фестивала наступили су бројни ансамбли из Србије, Р.С.Македоније, Црне Горе и Бугарске.

Фолклорни састав у склопу Установе Центра за културу Босилеград и Куд Чарапани из Крушевца данас ће за житеље села Г.Лисина и Извор приредити богат културно-уметнички програм.
На великој сцени, финалне вечери, вечерас ће се поред наших фолкорних састава представити КУД Чарапани из Крушевца, МКЦ Кораљ Золтан из Бачке Тополе и Формација Парнери из Ћустендила.
Данас ће у дводневну посету Босилеграду боравити целокупна делегација Мадјарског националног савета, водјена од стране председника савета Јене Хајнала. Они ће поздравити учеснике фестивала, одржати састанке са председником Националног савета бугарске националне мањине, Стефаном Стојковим, председником општине Босилеград Владимиром Захаријевим и посетити образовне институције у нашој општини. Представници МКЦ Кораљ Золтан из Бачке Тополе, представиће се босилеградској публици и показати изворно стваралаштво мадјара не само у Бачкој Тополи, него и шире.


Ово је највећа културно-забавна и туристичка манифестација коју организује бугарска национална мањина у Србији. Овогодишњи фестивал финансијски су подржали општина Босилеград, Министарство културе информисања Р.Србије, Национални савет бугарске националне мањине у Србији, Медголд истраживања Београд и бројне локалне установе и предузећа. Позитивна атмосфера шири се градом током фестивала Босилеградско крајиште пева и игра, који, традиционално, спаја два месеца, јул и август.

А.Д.

НРТВ-Босилеград

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*