Данас је завршена петодневна обука за пописиваче у предстојећем попису становништва, домаћинстава и станова на територији општине Босилеград

Данас ( 9 септембра)  завршена  је петодневна обука за 21 пописивача и 2 лица у резерви, који ће извршити предстојећи попис становништва, домаћинстава и станова на територији општине Босилеград( од 1. до 31. октобра текуће године). „На обуци смо савладали методологију прикупљања података и попуњавања упитника“, саопштио је руководилац обуке Братислав Нешић, општински координатор за попис становништва и стамбени фонд општине Босилеград.

Сваки пописивач ће имати три такозвана  пописна круга, идентификацију, лаптоп за уношење података директно у систем, а грађани ће моћи да одговарају на упитнике на српском или бугарском језику. Три инструктора изабрана путем јавног конкурса ће пружати логистичку подршку пописивачима, при чему је један инструктор одговоран за 7 пописивача.

Грађанима који из неког разлога не могу да учествују у попису током наведеног периода даје се могућност да контактирају општинску пописну комисију, како би   прецизирали  начин да се укључе у попис,  у одговарајућем временском  периоду. Општинска комисија надлежна за попис од 1. октобра одредиће инфо телефон,  који ће бити доступан свим грађанима општине,  за све додатне информације.

Председник Националног савета бугарске националне мањине у Србији Стефан Стојков више пута је позвао не само Босилеграђане, већ и становнике других општина насељених Бугарима широм Србије, да изразе своју националну припадност, дефинишући се као бугари и бугарке, пошто је Србија демократска земља и даје нам  потпуно право на слободан избор и опредељење.

А.Д. – НРТВ-Босилеград

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*