Договорено учешће државе у изградњи објекта социјалне заштите у Босилеграду

Председник општине Владимир Захаријев је на јучерашњем састанку са министарком за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Даријом Кисић Тепавчевић у Београду договорио учешће државе у пројекту Пренамена бивше Ветеринарске станице у објекат социјалне заштите за смештај старих, изнемоглих и угрожених лица у Босилеграду.

Како је појаснио, укупна вредност пројекта је 383.000 долара, од којих је одобрено учешће ЕУ ПРО ПЛУС програма 200.000 долара. Остатак од око 19.000.000 динара требало је да буде издвојен из општинског буџета, али ће захваљујући одличној сарадњи општинског руководства са државним врхом и ресорним министарствима, већи део износа бити обезбеђен из државних фондова.

„Рок за имплементацију пројекта је новембар 2023. Године, након чега ће бити обезбеђен смештај сваком старом, изнемоглом, сексуалним или било којим терором угроженом лицу на територији наше општине“, додао је Захаријев.

Пројекат, којим је Општина конкурисала по јавном позиву за инфраструктурне пројекте програма УНОПС – ЕУ ПРО ПЛУС, подразумева реконструкцију, санацију и адаптацију постојеће зграде, као и изградњу још једног спрата. Зграда ће имати 9 смештајних јединица са 28 лежајева, заједничку кухињу и дневни боравак за кориснике смештаја, као и просторије за административно и медицинско особље. Циљ пројекта је и имплементација мера активне социјалне инклузије, како би  социјално угрожена лица прошла обуку за рад на рачунару и машинама за шивење, што би им помогло у проналажењу посла.

Ј.П. – НРТВ-Босилеград

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*