Европска недеља превенције рака грлића материце (од 23. до 29. јануара 2023) под слоганом: „РАК ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ – РАК КОЈИ МОЖЕМО СПРЕЧИТИ”

У Србији свакога дана најмање једна жена умре, а четири оболе од рака грлића материце. Сваке године више од 400 жена изгуби живот од ове врсте рака, за коју са сигурношћу знамо да припада групи најпревентабилнијих, односно, да редовне контроле и одазивање на скрининг програме једном у три године може открити ране промене на грлићу материце и зауставити болест у њеном зачетку. Слоган овогодишње кампање је „РАК ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ- РАК КОЈИ МОЖЕМО СПРЕЧИТИ“,  а она  има за циљ да жене свих животних доби подстакне да размишљају о значају очувања свог репродуктивног здравља, као и да их мотивише да у току године одвоје макар један дан за посету свом лекару и обаве неки од доступних превентивних прегледа којима се могу благовремено открити ране премалигне промене и спречити даљи развој болести и њен крајњи фатални исход.

Специјалиста гинекологије у босилеградском Дому здравља доктор Драган Ангелов каже да је један од значајних фактора који доприносе  великој смртности од овог обољења управо чињеница да је прва фаза ове болести углавном без симптома, или су они неспецифични, па се готово две трећине жена први пут јави гинекологу тек када је болест одмакла. Редовни  гинеколошки прегледи, спровођење програма организованог скрининга имају највећи значај у превенцији ове болести. У току кратког и безболног гинеколошког прегледа са површне грлића материце узима се брис који се потом шаље у лабораторију, где се анализира под микроскопом у потрази за ћелијама које су измењене (абнормалне). Овај преглед се назива Папаниколау тест (Папа тест).  У Дому здрвља свакодневно радимо Папа тест, а од недавно  и организовани  скрининг на позив,  који подразумева преглед за жене узраста од 25. до 64. године.  Циљ је да на годишњем нивоу обухватимо 25 одсто женске популације. Приметно је увећање броја новооболелих од рака ендометријума, јајника и дојке, те да  само редовним  контролама  и одазивањем на скрининг програме можемо зауставити ове болести у зачетку, додаје др. Ангелов.

  А.Д.-НРТВ-Босилеград

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*