Заврешено 12. издање Међународног фолклорног фестивала „Босилеградско краиште пева и игра“

Дванаесто издање Међународног фолклорног фестивала „Босилеградско краиште пева и игра“, завршено је синоћ концертом на отвореној сцени у школском дворишту.

У току јучерашњег дана, учесници последње фестивалске вечери, представили су се културно-уметничким програмом у селима Горња Лисина и Извор, где се 2. августа, на Илиндан, традиционално организују сеоске славе.

На синоћњем концерту публика је имала прилику да види фолклорне ансамбле Мађарског културног центра „Кодаљ Золтан“ из Бачке Тополе, „Чарапани“ из Крушевца, „Партнјори“ из Ћустендила, као и фолклорне саставе Центра за културу Босилеград и СД „Младост“ из Босилеграда.

 

После дефилеа учесника централним градским улицама, фолклорни ансамбли су се представили кореографијама из различитих делова земље и извођењем народних песама.

У надигравању парова у реченици, по одлуци стручног жирија, прво место су поделили Вук Стојиловић и Ива Миленковић, представници ФА „Чарапани“ из Крушевца и Витушка Вивиен и Етер Мате испред Мађарског културног центра „Кодаљ Золтан“ из Бачке Тополе. Гости из Војводине однели су победу и у избору за мис и мистера вечери, а предтсвљали су их Фекете Ђенеђ и Чабаи Јожеф. Такмичари су синоћ публици представили ношње из Косавског Поморавља (ФА „Чарапани“, Крушевац), девојачку и момачку ношњу из Западне Бачке (Међународни културни центар „Кодаљ Золтан“, Бачка Топола) и ношњу из Босилеградског Краишта (ФА СД „Младост“, Босилеград), а чланови жирија сложили су се у одлуци да све три ношње поделе прво место.

Организатори фестивала су, као и претходних вечери, фолклорним ансамблима поделили дипломе и поклонили сувенире, израђене у Грнчарској радионици при Центру за културу Босилеград.

На овогодишњем фестивалу прошло је око хиљаду учесника из Србије, Бугарске, Северне Македоније и Црне Горе. Тридесетак ансамбала из различитих крајева региона протеклих седам вечери били су једно, јер љубав према фолклору не зна за границе.

Toком седам фестивалских дана, у школском дворишту је била организована продаја сувенира, које су израдила удружења грађана „Еко Бос“ и „Глас жена“. Такође, посетиоци су имали могућност да учествују у изради предмета од глине, коју је организовала Грнчарска радионица при Центру за културу Босилеград, под вођством наставника ликовне уметности Љубише Пенева.

Дванаесто издање Међународног фолклорног фестивала „Босилеградско краиште пева и игра“, које је одржано од 27.јула до 2.августа, организовали су Општина Босилеград и Центар за културу Босилеград, под покровитељством председника општине Владимира Захаријева.

Главни финансијер фестивала је Општина Босилеград, а суфинансијери су Национални савет бугарске националне мањине у Србији, Министарство културе и информисања РС, као и предузећа „Medgold resources“ из Београда и „Ивиком холдинг“ из Голубовца. У реализацији фестивала учествовали су Дом ученика средњих школа Босилеград, О.Ш.“Георги Димитров“, ЈП „Грађевинско земљиште и путеви Босилеград“, Јавно-комунално предзеће „Услуга“, Спортско друштво „Младост“, Спортски савез општине Босилеград, Дом здравља и Полицијска станица у Босилеграду, Сурдулички културни центар. Медијски спонзор фестивала је НРТВ Босилеград.

Међународни фолклорни фестивал „Босилеградско краиште пева и игра“, који се традиционално одржава од 2009.године, има за циљ очување идентитета бугарске етничке припадности у Србији, а истовремено омогућује другим културама да представе своје обичаје и традицију, чиме шаље поруку да наша средина тежи мултикултуралности, разумевању и толерантности.

Ј.П.

НРТВ-Босилеград

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*