Координациони састанак националних савета: Из Буџетског фонда 2021. године финансираће се пројекти у области образовања

Под председавањем Стефана Стојкова – председника Координације националних савета националних мањина у Србији и председника Националног савета бугарске националне мањине у Србији, јуче је одржан онлајн састанак Координације националних савета на којем је одлучено да образовање буде приоритетна област за финансирање пројеката из Буџетског фонда за националне мањине током 2021. године.

Следећег месеца ће бити одржан састанак Републичког савета за националне мањине на коме ће бити донета коначна одлука. Стојков је најавио да ће пре састанка Републичког савета бити организован још један онлајн састанак Координације.

И прошле године из Буџетског фонда за националне мањине финансирани су пројекте из области образовања, за шта је Министарство државне управе и локалне финансирало 30 милиона динара.

На састанку је разговарано и о питањима везаним за предстојећи попис становништва у Србији, који ће се одржати у октобру ове године. Предсједавајући ненационалних вијећа номиновали су Јасмину Цурић, председавајући Бошњачког националног већа, за члана органа Републичког завода за статистику који ће руководити пописом, како би заступао интересе свих мањина.

 По речима Стојкова, новоизабрана министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог г-ђа Гордана Чомић, планира да у наредна два месеца посети све националне савете националних мањина у Србији. Датум њене посете седишту Националног савета бугарске националне мањине у Босилеграду биће накнадно одређен, додао је он.

П.Л.Р

НРТ-Босилеград

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*