Обележавање Светог Саве у босилеградским школама

Поводом обележавања школске славе – Свети Сава, основна школа “Георги Димитров“ приредила је свечану приредбу која је одржана у спортској сали.

Програм је почео химном посвећеној Светом Сави и читањем животописа првог  архиепископа Српске православне цркве, просветитеља и дипломате. Присутне је поздравила директорка школе Снежана Апостолов, која се захвалила ученицима који су се потрудили да својим цртежима изложеним на паноу улепшају хол школе, као и свима који су се укључили у организовање данашње прославе. „Желим вам много љубави, међусобног поштовања и поверења, да израстете у добре и успешне људе  који ће понети лепе успомене из ове школе“, додала је Апостолов.

За ученике од 5. до 8. разреда организован је квиз са питањима о животу и делу Светог Саве, али и питањима из области друштвених и природних наука. Након тога одржано је и такмичење у музичко-забавним играма.

На штандовима су били изложени предмети које су израдили ученици уз помоћ наставника ликовне културе Љубише Пенева, који су могли да се купе по симболичним ценама, а прикупљена средства ће бити прослеђена у хуманитарне сврхе.

У сарадњи са Спортским друштвом „Младост“ за ученике виших разреда традиционално је организован шаховски турнир.

Поводом данашњег празника, директорка школе је заједно са наставницима веронауке и ученицима који похађају овај предмет присуствовала јутарњој литургији у храму „Рођење Пресвете Богородице“, где је пререзан славски колач.

Савиндан је обележен и у подручним школама у селима, као и у босилеградској  Гимназији, где су у свим разредима читани реферати о животу и делу Светог Саве.

Васпитачи ПУ „Дечја радост“ одржали су говорну радионицу посвећену данашњем празнику за малишане предшколског узраста и млађе и за њихове родитеље.

Свети Сава (1175—1236), рођен је као Растко Немањић, а по замонашењу  је добио име Сава. Године 1219. изборио се за аутокефалност српске цркве и именован је за првог архиепископа Србије. Са својим оцем Стефаном Немањом подигао је манастир Хиландар на Светој гори. Бавио се просветитељским радом, настојећи приближити својим сународницима основе верске и световне поуке. Образујући будуће службенике православне цркве стекао је велике заслуге за развој школства и просвете код Срба у средњем веку.

Ј.П.-НРТВ-Босилеград

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*