Објављене мере заштите од заразе афричком кугом свиња

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Р.Србије донело је решење о проглашењу места Грујинци у општини Босилеград жариштем заразе афричком кугом свиња. Заражено подручје обухвата и места Милевци, Извор, Мутавџинци и Босилеград, односно територију полупречника најмање 3 км око жаришта.

Подручје полупречника најмање 10км око жаришта заразе проглашава се угроженим и обухвата насељена места: Белут, Ресен, Млекоминци, Радичевци, Рајчиловци, Бресница, Буцаљево, Паралово, Гложје, Горња и Доња Лисина, као и Божица на територији општине Сурдулица.

У ловишту „Божичка река“, које је већ проглашено зараженим подручјем и околним ловиштима, већ се спроводе мере у складу са Законом.

На зараженом подручју, ради сузбијања и искорењивања афричке куге свиња спроводиће се следеће мере:

  • Власник газдинства који има намеру да изврши клање свиња ради производње меса за сопствене потребе, дужан је да најави клање ветеринарској организацији најмање 72 часа раније.
  • Пре клања на газдинству, доставиће се узорак у лабораторију ради дијагностичког испитивања. У изузетним случајевима, уколико постоје објективни разлози, узорак може бити достављен и након клања.
  • Уколико је резултат негативан, ветеринар ће власнику дозволити коришћење меса и о томе обавестити надлежног ветеринарског инспектора.

 

НРТВ-Босилеград

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*