Одржано предавање о поточној пастрмци

У организацији удружења риболоваца „Поточна пастрмка“ из Босилеграда, данас је у Сали за састанке зграде Општинске управе у Босилеграду одржано предавање о македонској пастрмци. Према речима председника Далибора Петрова, ово је редовна активност удружења у оквиру пројекта који финансира Општина Босилеград.

Присутне је најпре поздравио председник општине Владимир Захаријев, након чега их је Саша Марић, професор на Биолошком факултету у Београду, упознао са карактеристикама ове врсте пастрмке која настањује реке на територији наше општине. „Македонска пастрмка спада у угрожену врсту, због малог броја јединки, мале густине распрострањености и малог простора који насељава. Има је у сливу Струме, којем припада и река Драговиштица. Распрострањена је у свим рекама на територији општине Босилеград, од Божичке до Бранковске реке“, изјавио је професор Марић.

Разлога за лоше стање бројности популације пастрмки има много. Загађење водотокова и изградња брана су два горућа проблема, а одмах затим криволов и прекомеран излов спортским путем. Због тога је неопходно пооштрити прописе који ограничавају број и величину пастрмки које могу понети спортски риболовци.

Дефицит изазван превеликим риболовним притиском се покушава надокнадити порибљавањем, међутим, укрштањем рибњачких и дивљих пастрмки губе се јединствени хаплотипови дивљих риба.

Пастрмске воде треба пре свега чувати, а тек онда порибљавати, порука је данашњег предавања.

Ј.П. – НРТВ-Босилеград

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*