Отворен Међународни фолклорни фестивал „Босилеградско крајиште пева и игра“

Дванаесто издање Међународног фолклорног фестивала „Босилеградско крајиште пева и игра“, у организацији Општине Босилеград и Центра за културу Босилеград, под покровитељством председника општине Владимира Захаријева, почело је синоћ концертом на отвореној сцени у школском дворишту.

После дефилеа учесника централним градским улицама и химне фестивала, манифестацију су званично отворили председник општине Босилеград Владимир Захаријев и директор Центра за културу Босилеград Воислав Божилов, у присуству Игора Карадаревића, идејног творца пројекта „Србија у ритму Европе“ и Александра Вуловића, представника канадске истраживачке фирме „Medgold resources“.

На првој фестивалској вечери, публици су се, поред фолклорног ансамбла Центра за културу Босилеград и КУД при Спортском друштву „Младост“ из с.Рајчиловци, представили културно-уметничка друштва из Лесковца, Пирота, Параћина и Фаркаждина из околине Зрењанина.

У надигравању парова у реченици, којем су се у финалу придружили и кореографи, стручни жири је одлучио да прво место поделе КУД „Леминд“ из Лесковца и КУД „Абрашевић“ из Параћина. У избору за мис и мистера вечери, победу је однео пар који је представљао КУД „Дукат“ из Пирота.

У оквиру друге фестивалске вечери, вечерас од 20ч. на отвореној сцени у школском дворишту наступиће КУД „Коло“ из Берана и КУД „Абрашевић“ Параћин.

До краја фестивала, 2.августа, сваког дана од 18ч. у школском дворишту сви заинтересовани могу учествовати у израђивању предмета од глине, коју организује Грнчарска радионица у склопу Центра за културу, под вођством Љубише Пенев. Такође, одржава се хуманитарна акција продаје сувенира, које су израдила удружења грађана „Еко Бос“ и „Глас жена“.

Ј.П.

НРТ-Босилеград

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*