Свечано обележена Света Петка у Босилеграду и с.Рибарци

Празник преподобне мати Параскеве свечано је прослављен светом Литургијом у цркви Свете Петке у селу Рибарци, коју је служио Његово преосвештенство епископ врањски Пахомије. Велики број верника попунио је храм до последњег места да молитвено прослави празник посвећен данашњој светитељки, као и храмовну славу.

Након заамовне молитве, благосивљано је славско жито и резани су славски колачи, а трпезу љубави за све присутне припремила је породица Василов из Босилеграда.

Данашњи празник је и заветна и градска слава Босилеграда, која је обележена испред цркве Рођења Пресвете Богородице.

Овогодишњи домаћин славе био је Александар Динов.

Старешина храма протојереј Зоран Стојанов, који је служио Свету празничну литургију, подсетио је вернике да су искрена вера и чисто срце једини сигуран пут ка напретку.

Према предању, Света Петка, која је живела у 10. веку, многе године провела је у пустињи, у посту и молитви и усамљеничком животу, ширећи веру Христову. Светитељкa ужива велико поштовање, не само у нашем народу, већ и код других православних народа, па и припадника других вера. У славу Свете Петке наши преци сазидали су три цркве на територији општине Босилеград.

Ј.П. – НРТВ-Босилеград

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*