Сеоске славе поводом Св. Илије у босилеградском крају

По традицији и ове године поводом великог хришћанског празника Свети Илија у босилеградским селима Бресница, Горња Лисина, Извор, Бистар, Гложје, Ресен и др. организоване су сеоске славе и вашари.

Сеоска слава у с. Бресница, чији је кум био Лазар Стојанчов из Бујановца, обележена је испред манастира „Свети Илија“ уз културно-уметнички програм, у оквиру којег је наступио фолклорни ансамбл Центра културе „Босилеград“.

Председник општине Владимир Захаријев поздравио је мештане и најавио да ће на јесен бити свечано обележено 160 година постојања манастира. „У току је припрема за асфалтирање пута од места Бреснички мост до манастира у дужини од око 2 км. Неопходно је проширење пута за шта се тренутно прикупљају потписи мештана. Биће постављено 15 бандера како би повезали манастир на електричну мрежу, а у плану је и изградња нове надстрешнице испред манастира“, додао је председник Захаријев.

Домаћин сеоске славе у Горњој Лисини, која се традиционално организује на месту поред цркве „Светог Илије“, био је мештанин Игор Асенов, који тренутно живи у Београду. Организован је и сабор у центру села где је приређен и културно-уметнички програм уз учешће фолклорног ансамбла Спортског друштва „Младост” из Босилеграда. На сабору је присуствовао и председник општине Владимир Захариев.

Сеоска слава у селу Извор традиционално је одржана испред цркве „Свете Тројице“ уз наступ фолклорноног ансамбла Народног читалишта „Дочо Михајлов-1906“ из Силистре. Наша општина је реновирала цркву „Свете Тројице“, а недавно је добила и дозволу од надлежних институција за обнову тзв. „килијне школе“, најстарије образовне установе на територији наше општине.

Ј.П.-НРТВ-Босилеград

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*