У Босилеграду обележен Светски дан избеглица

У организацији Општине Босилеград, Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије, Групе за децу и младе „Индиго“ и UNHCR-а, данас је  у Прихватном центру у Босилеграду обележен Светски дан избеглица.

Председник општине Владимир Захаријев честитао је празник мигрантима смештеним у Прихватном центру, истичући да су они у Босилеграду прихваћени „не као избеглице, већ као гости“.

Његове речи потврдила је и управница Прихватног центра Мирјана Јовановић. „Од 2015. године кроз Прихватни центар у Босилеграду прошло је више од 2.000 миграната. Тренутно овде борави 60 одраслих и 31 дете. Није било никаквих проблема са грађанима, а имамо и изузетну сарадњу са релевантним локалним институцијама. Босилеград је мали град са највећим срцем у Србији“, рекла је Јовановићева.

Овом приликом председник општине Владимир Захаријев потписао је Изјаву солидарности у оквиру UNHCR-ове светске кампање #WithRefugees, чији је циљ промовисање социјалне инклузије избеглица. Кампања указује на потребу да избеглице буду укључене у комуникацију, размену и сарадњу са локалном заједницом.

„Овим документом само стављамо печат на оно што годинама постоји у општини Босилеград“, нагласила је Лирија Селмани Мисини, шефица канцеларије UNHCR-a у Прешеву.

Током свечаности, присутни су имали прилику да дегустирају локалне и специјалитете из земаља из којих потичу мигранти.

Уједињене нације прогласиле су 20. јун Светским даном избеглица пре 20 година, како би се скренула пажња на права и потребе избеглица.

Ј.П.

НРТ-Босилеград

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*