У Босилеграду обележен Светски дан миграната

У организацији Групе за децу и младе „Индиго“, О.Ш.“Георги Димитров“, удружења Сигма плус и Комесаријата за избеглице и миграције Р.Србије данас је у Босилеграду обележен Светски дан миграната.


У дворишту школе били су изложени ликовни радови деце из босилеградског Прихватног центра, док су прваци О.Ш.“Георги Димитров“ у чијем је одељењу доскора био и дечак из Ирана, сликали на тему прихватања разноликости раса, нација, вера, култура, обичаја…
Девојке из Сијера Леонеа показале су како се плету кикице какве се носе у афричким државама.


Присутни су имали прилике да дегустирају разноврсне посластице из нашег краја, Палестине и Сирије.


Кроз Прихватни центар у Босилеграду, који постоји од 2015. године прошло је више од 2.000 миграната. Тренутно овде борави тридесетак људи из Ирана, Палестине, Сирије, Сијера Леонеа, са Кубе… Председник општине Владимир Захаријев је прошле године потписао Изјаву о солидарности у оквиру UNHCR-ове светске кампање #WithRefugees, чији је циљ промовисање социјалне инклузије избеглица, чиме је само стављен печат на оно што годинама постоји у Босилеграду.


Уједињене нације прогласиле су 20. јун Светским даном избеглица у знак сећања на људе који су били приморани да услед ратова, због страха од ратова, насиља, конфликата напусте своје домове, али и као подршка онима који се данас суочавају са истим проблемима.

Ј.П – НРТГВ-Босилеград

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*